Opleiding gas meten OX-EX-TOX

Wanneer je werkzaam bent in een bedrijf waar er met chemische stoffen gewerkt wordt, is het belangrijk dat je weet hoe je gevaarlijke stoffen kunt detecteren en wat deze detectie betekent en wat je hiermee moet doen. Maar hoe weet je hoe je deze metingen moet uitvoeren? Daarvoor is de opleiding gas meten van G4S, waarin je binnen een korte tijd weet hoe je stoffen kunt meten aan de hand van een OX-EX-TEX gasmeting.

De opleiding gas meten OX-EX-TEX is bedoeld voor medewerkers van een werkplek waar er wordt gewerkt met (petro)chemische stoffen. Dit zijn bedrijfsterreinen waar veel met het winnen of werken met aardolie (ook wel petroleum genoemd) wordt gewerkt, zoals een olieraffinaderij. Met deze opleiding leer je hoe je chemische stoffen kunt herkennen met een OX-EX-TEX gasmeter en wat je moet doen met de uitkomsten. Deze opleiding duurt drie dagen en wordt eens per kwartaal gehouden in de Training & Safety locatie van G4S in de Zuid-Hollandse plaats Zoetermeer. Aan het einde van de cursus krijg je bij het behalen van een goed resultaat een certificaat die uit naam van de SSVV Opleidingengids (SOG) wordt uitgegeven. Dit certificaat is drie jaar lang geldig en dient na deze tijd door middel van een herhalingscursus verlengt te worden.

Hoe kom je in aanmerking om de opleiding gas meten te mogen volgen?

Om je te mogen inschrijven voor de opleiding gas meten bij G4S moet je in ieder geval 18 jaar of ouder zijn, en dit moet je kunnen aantonen met een geldig legitimatiebewijs. Daarnaast moet je al in het bezit zijn van een van een diploma dat aangeeft dat je met (petro)chemische stoffen kunt en mag werken. De diploma’s die je toegang kunnen verlenen tot de opleiding gas meten zijn de diploma’s B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU. Je hoeft slechts een van deze diploma’s in je bezit te hebben. Als laatste is het van belang dat je weet wat ‘verkleuring’ inhoudt en hoe je dit kan herkennen.