Wat is een audit?

Hoe draagt een audit bij aan een ISO 9001 certificering?

Als ondernemer heb je vast al wel eens van ISO 9001 gehoord. Dit is namelijk dé internationaal geaccepteerde kwaliteitsnorm voor organisaties. Als je over een ISO 9001 certificering beschikt, toon je aan dat je een kwaliteitssysteem hebt dat werkt en dat jij je met je bedrijf richt op verbetering. Dit leidt tot een hogere klanttevredenheid, wordt positief ervaren door (potentiële opdrachtgevers en hiermee verhoog je de betrouwbaarheid van de dienst of het product dat je aanbiedt. Daarom is het zeker aan te raden om te gaan voor een ISO 9001 certificering. Dit kun je doen door middel van een audit. In dit blog lees je wat een audit is en hoe deze bijdraagt aan een ISO 9001 certificering.

Audit uitgelegd

Wat is een audit? Een audit is een systematisch en onafhankelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door een auditor. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken naar de procesafspraken binnen je bedrijf en of deze afspraken worden nagekomen. Hierbij kun je denken aan het facturatieproces. Om het facturatieproces goed te laten verlopen, zijn er binnen je bedrijf afspraken gemaakt wie welke informatie levert en op welk moment dit geleverd moet worden. Bij een audit wordt er dus gekeken in welke mate deze afspraken nagekomen worden. Op deze manier is een audit een goede hulp bij ISO 9001 certificering.

Audit en ISO 9001 certificering

Als de bevinding van de auditor namelijk is dat een bepaalde afspraak niet wordt nagekomen, kun je maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je wel aan de afspraken kunt voldoen. De auditor zal nog een keer langskomen om te controleren of de beheersmaatregel die je hebt getroffen ook echt werkt. Zo zorg je ervoor dat je dichter bij de kwaliteitsnorm ISO 9001 komt. En dat is alleen maar goed voor je bedrijf. Lees ook: Alles wat je wilt weten over change management.