Wat zijn de taken van een front end developer?

Wanneer je op zoek bent naar een ontwikkelaar voor bijvoorbeeld een website of een applicatie is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat er verschillende soorten ontwikkelaars bestaan. Op welk type ontwikkelaar je precies een beroep gaat doen is in de praktijk sterk afhankelijk van hetgeen je wenst te realiseren. Met andere woorden, ben je op zoek naar een ontwikkelaar voor de back end of voor de front end van een website of een applicatie? Voor een front end developer geldt in ieder geval dat ze zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van de front end. Wat de taken van deze ontwikkelaar nu eigenlijk precies zijn ontdek je meteen hieronder.

Wat doet een front end developer eigenlijk?

Voor een front end developer geldt dat hij of zij zich bezighoudt met de ontwikkeling van de voorgrond van een applicatie of website. Dit betekent dat het visuele gedeelte waar de klant gebruik van maakt door hem of haar is ontwikkeld. In het merendeel van de gevallen is het zo dat ervoor deze vorm van programmeren gebruik wordt gemaakt van onder meer:

  • HTML;
  • CSS;
  • Javascript;

Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat alle visuele elementen gecreëerd kunnen worden. Wanneer dat is gedaan is het aan deze ontwikkelaar op de tot stand gekomen code over te dragen aan de zogenaamde back end developer. Voor deze laatste geldt dan dat hij of zij ze zal implementeren. Het lijkt er dan ook op het eerste zicht vooral naar uit te zien dat deze laatste over het merendeel van de verantwoordelijk beschikt binnen een project, maar dat is niet helemaal correct. Het belang van front end developers mag dan ook zeker niet worden onderschat.

Zoekt een oplossing voor verschillende vraagstukken

Voor de front end developer geldt naast bovenstaande dat hij tevens verantwoordelijk is voor het oplossen van verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan. Het is bijvoorbeeld best mogelijk dat bij een bepaald project blijkt dat er sprake is van problemen of pijnpunten op het gebied van toegankelijkheid of gebruiksvriendelijkheid. Dat is natuurlijk zeer vervelend, maar absoluut niet onoverkomelijk. De expertise waar deze ontwikkelaar over beschikt zal er namelijk in het merendeel van de gevallen voor zorgen dat dergelijke vraagstukken op vrij efficiënte wijze kunnen worden opgelost. Op deze manier kan er een directe meerwaarde worden gecreëerd voor het project waaraan wordt gewerkt. In ieder geval is ook dit dus absoluut een zeer belangrijke taak welke kan worden toevertrouwd aan een front end ontwikkelaar. 

Ook deze zaken doet een front end developer 

Met bovenstaande informatie is ongetwijfeld reeds duidelijk geworden welke zaken er allemaal moeten gebeuren door een front end developer. Dit gezegd hebbende zijn er ook nog andere zaken die kunnen worden toevertrouwd aan deze expert die je via SHORE teams kan inschakelen. Het gaat hierbij om de volgende:

  • De optimalisatie van websites voor verschillende platformen; 
  • De optimalisatie van de performance van het project in kwestie;
  • Er wordt nagegaan op welke manier een CMS het beste kan worden gebouwd; 
  • De browser compatibiliteit wordt geoptimaliseerd; 

Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, er kunnen in de praktijk best een behoorlijk aantal taken worden toevertrouwd aan de front end developer.