Zorgt een goede rooster voor motivatie?

zelfroosteren-inzetten

Elk bedrijf heeft een rooster, misschien niet elke bedrijf heeft een geschreven of getekende rooster, omdat het ook mondeling kan zijn, maar geen rooster betekent vaak geen werk. Wist je dat een goed rooster veel voordelen bij zich kan brengen? Wat is een goed rooster eigenlijk? Een goed rooster is een rooster waarbij iedereen tevreden bij is, ook als het gaat over zelfroosteren waarbij het roosteren best moeilijk kan zijn. Want je weet zelfs met zelfroosteren niet welke tijden de werknemer nou het beste vindt, want het beste kan veel betekenen. Misschien is het toch tijd om het te vragen?

Mythes en feiten van roosteren

Er zijn genoeg mythes en feiten voor roosteren, en daarbij begin ik met: Een perfect rooster bestaat, en is makkelijker dan je denkt. Dit is een mythe, want perfect is zeer subjectief. Als iets perfect is betekent het dat iedereen blij is, dat het het meeste winst maakt. Dit is bijna onmogelijk, omdat je daarvoor veel onderzoek moet doen wat de beste tijden is, zelfs met workforce management kan dat lastig zijn. Tweede mythe of feit: Roosters heb je eigenlijk niet nodig, laat je werknemers binnenstappen wanneer je wilt. Dit kan een feit zijn, maar niet altijd. Zou het bij je bedrijf passen?

Tevredenheid, werkkwaliteit of werkhoeveelheid?

Waarop moet je focussen als het gaat over werk? Tevredenheid, werkkwaliteit of werkhoeveelheid? Het ligt compleet aan wat het doel is van je bedrijf. Wil je mooie producten uitbrengen elke week? Dan is kwaliteit de focus, en kan je niet focussen op snelheid. Snelheid en kwaliteit gaan tenminste niet zo gemakkelijk bij elkaar samen. Tevredenheid is de lastigste om te bereiken, omdat je dan persoonlijk moet controleren wat werknemers fijn vinden. Weet tenminste de conclusie: Roosters en de focus van een bedrijf is zeer belangrijk, met een correcte visie gaat het goed met je bedrijf en haalt het veel winst en populariteit op.